I sagornas värld

2012-08-09
 
 
 
 
På tisdagens morgon tog vi en fullpackad bil och gav oss av mot Vimmerby. Vi hade bokat två nätter på Lönneberga Vandrarhem där vi skulle utgå ifrån. Blev tre intensiva men roliga semesterdagar i Astrid Lindgrens värld. Och Småland är ju så otroligt vackert! Breathtaking. Jag förstår var Astrid fick sin inspiration ifrån när man ser landskapet och känner hur det trollbinder en. Det är nästan en magisk känsla jag fick när vi åkte och gick där. Mycket, mycket vacker.
Dag 1 åkte vi direkt till Astrild Lindgrens värld när vi kom fram till Vimmerby. Hade läst på att man behövde 2 dagar i hennes värld för att känna att man "sett och gjort" allt. Och det stämde mer än väl. Grabbarna var väl innefattade med att vi skulle åka och se Emil och Pippi. De sa det några gånger under resans gång.
Vi började med att mätta våra magar innan vi började äventyret vid Villa Villekulla. Dit kom vi lagomt till en show som började och innebar pirater och pappa Efraims skepp Hoppetossa. Kan inte säga att grabbarna var så intresserade av showerna så tillslut skippade vi dom allihop. De var mest lek och bus som toppade deras lista och av det fanns det hur mycket som helst av. Här är vår resa och lite mer berättande om den.
Piraterna var lite läskiga? men inget som gjorde att de ville ser mer av teatern och vattnet var mer intressant så efter ett tag lämnade vi Pippi och gänget.I Mattisborgen. Även här kom vi lagomt till en show/teaterstycke så vi hann inte springa runt i borgen som önskat. Men då det inte var så mycket folk som inväntade showen tänkte vi att vi skulle se den. Att de där myrorna i brallorna kanske skulle få lite lugn när de kunde springa mer fritt utan allt folk......men så var ju inte fallet. De kom ju bara mer och mer folk och då började jag muta killarna med riskakor för att de skulle sitta still. De räcker ett tag som ni säkert vet men inte länge. Fast showerna var inte riktigt vår grej ändå, så det gjorde inte så mycket att få smita iväg och hitta på något mer roligt. Här sitter jag och min busunge innan allt folk och innan vi blev less på att sitta still.
Välförtjänt glasspaus i Törnrosdalen. Jag och Robban tog varsin mjukglass och jag förstår inte varför jag inte fotade det monstret till glass. Större mjukglass får du fn leta efter!!! Jag min nöt tog dessutom chokladsås på (nåt jag aldrig annars brukar göra, min mjukglass är bästa a naturel) och den rann och smetade av sig precis överallt. Så i min PMS frustration kletade jag av ett kilo mjukglass med en servett eller två men så mycket bättre blev det väl. Var fortfarande 3 kg kvar. Kan avslöja att jag slängde glassen helt och hållet. Jag blev faktiskt äcklad. Det är INTE ens inbjudande att se en sån stor mjukglass.Bröderna Lejonhjärta. Min favorit av alla Astrids sagor. Jag hade den sagan på kasettband när jag var liten och kunde varenda replik. Jag och min bästis hade en sekvens i sagan där vi alltid spelade tillbaka och lyssnade och skrattade och härmade. Den där när Jonatan säger att han ska vara med i stridens dag och där någongång nämner "då är man bara en liten lort". Sättet han sa det på var tydligen väldigt roligt. Inte just för att han sa lort ska sägas.
"Gråt inte, Skorpan, vi ses i Nangijala!"
Jag blir fortfarande berörd av Bröderna Lejonhjärta. En gripande och känslosam saga. Jag hoppas att William & Lennox kommer att gilla den när de blir större.
Köpte två nya Astrid filmer innan vi åkte - Pippi på rymmen och Karlsson på taket. Trodde inte att de skulle vilja se Karlsson, att de kanske är lite för små men de satt som fastklistrade. Så nu när vi var i Vimmerby fick de se Karlsson och de var ju som en jackpot. Jag undrar vad William tänkte när han fick se honom på taket helt i verkligheten. Han stod liksom helt pall och bara pekade på gubben. Haha.Favoriten. Ojojoj.
Killarna återkom ständigt till detta lilla dass. Lennox sa hela tiden att han skulle bajsa. Båda två rymdes i detta söta lilla dass och jag tror att de gillade det pga det var så litet och trångt. Som i mammas mage kanske? haha. Så söta var de när de satt där inne bredvid varandra. Älskade barn.Mammas lilla hjärta. Lennox kikar ut.I Emils snickeboa. Här fanns dock inga av hans figurer han täljde när han fick tänka över sina hyss. De fanns däremot i Katthult dit vi åkte senare. Runt själva huggkubben har de suttit täljknivar men jag antar att de är borta av en anledning...Teater/show med Emil. Den enda show där Lennox och William satt still en längre stund. Dessvärre kom regnet och alla fick ta skydd. Då tyckte vi att det var dax att åka till vandrarhemmet och avsluta denna dag.Vi bodde i ett Annex till vandrarhemmet. Barnen fick ett eget krypin vilket kändes skönt för oss. De sov i varsin säng - våningssäng. William klätterapan fick sova i överslafen då han visade hur han lätt tog sig upp och ner för stegen. Lennox kunde inte alls och då tyckte vi det var bäst att vi löste det på det sättet men han ville såklart vara som brorsan och sova uppe och pga det blev lite gråt och tandagnissel innan han accepterade placeringarna.Lugnet sänkte sig tillslut och vi gjorde det vuxna är bäst på. Dricka vin och mysa tillsammans!
Det var ett fint, välbehållet och hemtrevligt vandrarhem med charm. Det var faktiskt riktigt gemytligt att vara flera och dela på utrymmen såsom kök, matrum och badrum. Jag fick den där känslan av kollektiv och värme. Vi bodde ju inte i själva huvudbyggnaden så vi hade ju inte toalett i anslutning till vårt annex, det var väl lite sådär när man är van vid den lyxen. Men man kan ju använda baksidan av huset likaväl.Andra dagen på Astrid Lindgrens. Här börjar mamman och pappan dagen med en kaffe som avnjutes på en bänk med utsikt över Lotta (På Bråkmakargatan) hus. Barnen gick fram och tillbaka med vagnarna som de körde på bakhjulen...bara akta sig den som kan! Föräldrarna tar en paus....Världens bästa Karlsson! Robban fick agera Lillebror.Den här är ju så bra! Ser ni vad lik William är lilla Ida. Det är ju nästan som en kopia. hahahGissa vem vi ska hälsa på här....
Ja så heter han.
Ett besök in den Lilla Staden. En favorit här med. I alla fönstren finns det leksaker och det är kanske inte så förvånande att de just är bilar i detta fönster. Här hade de kunnat stå i timmar och glotta.Vackra blomster  i den Lilla Staden.Har Robban blivit en jätte eller vad var det som hände?!
Lennox beundrar utsikten på det lilla torget.Mamma! Jag vill ha den bilen!
Sockerungen kunde inte riktigt förstå att dessa bilar inte gick att plocka fram och leka med.Mamman och Pappan tillsammans.I den röda lilla byggnaden bodde vi. Den blå dörren. Dockvagnen i förgrunden gick Lennox fram och tillbaka med. Han vägrade låta William köra.Sista och tredje dagen åkte vi till det riktiga Bullerbyn där Lasse Hallström och gänget spelade in filmerna. Eftersom man kommer ihåg ganska mycket av Bullerbyn så var det lite häftigt att se husen i verkligeheten. Norrgården är första huset från vänster.
Här kunde man även hoppa i höet, klappa hästar, se grisar och kaniner. Ett litet gårdsfik hade dom också med diverse saker man kunde köpa. Jag köpte två fina ljuslyktor i form av hjärtan och en skål. Italiensk design.Här bodde familjen Svensson i Katthult. Nu är vi alltså i Katthult och där Emilfilmerna spelades in. Ännu en häftig upplevelse. Kanske mer för mig och Robban är för barnen. För små för att riktigt förstå en sådan känsla. De hade ju mer sjå att springa in i den riktiga snickaboan, titta på vargropen, sitta på utedasset eller hälsa på hönorna än att känna och få den där wow-nostalgi-känslan.Emil och griseknoen. Här har han inte den där lilla Emil längre.Lennox beundrar alla trägubbar inne i snickeboa.Smålands djupa skogar.
Ser ni grinden längre ner. Här var ju Emil grindpojke också. De visste både William och Lennox som sa att Emil öppnade den.William ser lite tveksam ut.
Det var ju här Komandoran ramlade ner - i vargropen. Akta er för den.
Och utedasset. Där Emils pappa blev inlåst och försökte klättra ut genom fönstret ovanför dörren. Gick inte så bra om jag minns rätt.Nu bajsar vi mamma! Lennox och William inne på Emils utedass.Hälsar på hönorna. De var kul.På väg hem stannade vi på Mossebo Gästhem där vi åt god mat. Barnen fick köttbullar och spagetti och jag tog pepparbiff och Robban husets specialitet som var en Biggles burgare med tillbehör. Mycket gott alltihop. Sen lekte barnen ute innan det var dags för avfärd och hem mot Stockholm.William trycker pasta. Man undrar om de aldrig blir less på pasta, köttbullar och korv?! Ibland får jag dåligt samvete för att det blivit alldelens för mycket sånt denna semester. Då är det skönt att veta att vardagen är på ingång och med det även de rutiner som är så bra. Men samtidigt är det  skönt att släppa allt sånt när man är ledig och bara få njuta av stunden och vad den ger.
Puss!På väg hem. Lennox är glad igen efter att ha haft en skrikseans efter att han vaknat - detta är ständigt återkommande känns det som när de sovit sin eftermiddagsvila. Det kan man inte tro när man ser denna bild eller hur.
  Jobbigt med dessa skrikmoment när man åker bil. Vi har aldrig stannat och gått ur bilen när detta händer och efter ett tag lugnar han sig som tur är. Ibland har vi fått säga att nu räcker det och då har han slutat, vissa gånger inte men slutat har han tillslut. Han har liksom fått gilla läget. Vet inte om det är rätt eller fel. Men när vi åker bil känner vi att då kör vi och det är inget mer med det. Han får skrika. Och med 99,9% säkerhet är det inget som gör ont utan han vill helt enkelt inte sitta fast. Och ja, han skriker även fast han inte är nyvaken. Det har han gjort sen han var liten och blivit mer och mer rörlig.

Sammanfattningsvis om besöket i Vimmerby är vi jättenöjda. Vandrarhemmet var mycket bra. Jo vi hann ju bada tunna jag och älskling! Jätteskönt men mygg så in åt h-vete. Shit, shit shit! Tror inte ens jag varit med om så många ens uppåt. Har fått så mycket bett att jag inte ens orkar klia. Inte värt att se ut som en prickig korv. William fick några i ansiktet men han verkar inte ha börjat klia tur som är. Besökt på ALV fick godkänt, barnen är i rätt ålder men för att kunna utnyttja allt där inne skulle jag säga att mellan 5 och uppåt är den ultimata åldern. Tur då att barn från 0-3 går in gratis. Var bara oss det kostade för. Vi tog 2-dagars biljett och det kostade 500kr per skalle. För barnen har det bara varit skoj, de har fått leka varje dag, sprungit runt,och varit helt slut vid kvällens läggning. Det känns bra som mamma att se att de har kul och få ut den där härliga energin de har. Att de får utlopp för den. Några dagar helt i deras regi.
Detta gör att mamman är helt slut nu haha, så nu ska jag och maken njuta lite mer avsnitt av Mad Men säsong 5 och till det lite tilltugg. Imorgon väntar nya utmaningar.
 
 
 
 
 
 
 

0 Comments


Design by: DesignbloggarLeave a ReplyName *
Remember me!

Email *

Website adress *

Comment

Trackback